Klavier met te lichte aanslag
Wanneer een piano te licht speelt kan de oorzaak liggen in het feit dat de toetsen of het mechaniek aan slijtage onderhevig zijn geworden. Een andere oorzaak zou kunnen zijn doordat de piano te droog staat. Lees meer over relatieve vochtigheid hierin staat beschreven wat de juiste waarde is en hoe u dit kunt bereiken. Wat de precieze oorzaak is zou nader onderzocht moeten worden. Dit kan goed gecombineerd worden met een stembeurt.
Klavier met te zware aanslag
Als een piano te zwaar speelt (zompige aanslag) kan de oorzaak liggen bij de toetsen of in het mechaniek. Het vilt bij de toetsen kan verhard zijn of er is roestvorming bij de metalen pennen bij de toetsen. Verder kunnen de asjes in het mechaniek te stroef lopen. Een andere oorzaak kan zijn dat het instrument te vochtig staat. Lees meer over relatieve vochtigheid. Hierin staat beschreven wat de juiste waarde is en hoe u dit kunt bereiken. Ook kan het zijn dat zowel bij de toetsen als bij het mechaniek er zich stof en vuil heeft opgehoopt.
Toetsen vallen niet soepel terug
Als toetsen blijven hangen of niet snel in hun beginstand terugkomen dan is er iets niet in orde met de toetsen of met het mechaniek. Als het euvel bij de toetsen ligt dan moeten de viltjes vervangen worden of de metalen onderdelen waar de toetsen invallen ontroest en gesmeerd worden met een speciaal vet dat niet in het vilt trekt. Als het euvel in het mechaniek zit dan dienen de draaipunten nagekeken te worden. Een andere oorzaak kan zijn dat het instrument te vochtig staat.
Lees meer over relatieve vochtigheid. Hierin staat beschreven wat de juiste waarde is en hoe u dit kunt bereiken.
Toetsen pappelen
De reden hiervan kan in de diepgang van de toetsen zitten of in het probleem zit in mechaniek. Dit luistert zeer nauw. Het kan zijn dat de afstelling van het mechaniek zodanig verlopen is dat de speelaard niet meer accuraat is. Dan zouden het mechaniek en/of de toetsen hersteld en/of opnieuw afgeregeld moeten worden.
Bijgeluiden tijdens het spelen
Als u tijdens het spelen bijgeluiden hoort dan kan dat betekenen dat de viltjes versleten zijn bij de toetsen of in het mechaniek. Wat ook vaak voorkomt is dat er voorwerpen tussen de toetsen vallen of bij een vleugel op de zangbodem onder de snaren. Neem in alle gevallen even contact op met uw pianotechnicus. Soms trilt er iets op of in de buurt van het instrument mee. We hebben wel eens meegemaakt dat na lang zoeken het euvel in een loszittend schroefje van een pianowieltje bleek te zitten.
Loszittende toetsplaatjes
De toetsplaatjes (meestal ivoor of been) die los zijn geraakt s.v.p. goed bewaren, Deze kunnen door uw pianotechnicus met een speciale harde witte beenderlijmsoort en toetsenklemmetje vastgezet worden. Plak ze a.u.b. niet zelf vast. Het is een enorme klus om lijmresten te verwijderen van een ‘gewone’ lijm op rubberbasis. Bovendien blijf je de donkere kleur van de lijm door de toetsen heen zien, wat voor een viezig eindresultaat zorgt.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.