Advies

Bezin eer u begint

Overweegt u een piano of vleugel aan te schaffen? Vraag dan altijd eest advies aan een ervaren pianotechnicus die de staat van het instrument met name van binnen onderzoekt.

Dit kan u een hoop teleurstellingen besparen omdat sommige gebreken pas later aan het licht komen, soms pas na jaren nadat het instrument is verhuisd. Onderzocht wordt of het instrument op de juiste toonhoogte staat en nog goed te stemmen valt. Ook wordt de speelaard en klank beoordeeld. Verder de staat van onderhoud, of er gebreken zijn en of er op korte of langere termijn iets aan zou moeten gebeuren. Tenslotte wordt beoordeelt of het instrument aan uw verwachtingen voldoet.

Laag geprijsde instrumenten

Het komt vaak voor dat mensen vallen voor een mooi uitziende oude piano via Marktplaats of de plaatselijke kringloopwinkel en die zonder advies aanschaffen. Koopjes die daar terecht komen zien er vaak van buiten prachtig uit.  Maar hebben vaak vele gebreken die op het eerste gezicht niet zo opvallen, maar om die te herstellen hoge reparatiekosten met zich mee kunnen brengen. Een gedegen advies van uw pianostemmer vooraf kan u een hoop problemen besparen.
Bij een piano rond de €500.- zijn meestal een hoop mankementen aanwezig tenzij u veel geluk heeft. Meestal moet u voor een eenvoudige, doch goed bespeelbare piano die aan de minimale vereisten voldoet, aan een hogere aanschafprijs denken. Daarom is het voor beginners aan te raden om de eerste tijd een piano te huren.

1850
Deze piano stamt uit 1850. Bij nader onderzoek bleek dat hij van binnen scheluw was getrokken en daardoor niet meer opgetrokken tot de A440 Hz (gestemd) kon worden. Dit instrument moet dus volledig gereviseerd worden.

Huren

Wanneer u of uw kind begint met pianoles dan is het aan te raden om het eerste jaar een piano te huren. Als er door gegaan wordt met pianoles dan kunt u bij koop van de gehuurde piano of bij aanschaf van een andere piano vaak een deel van de huurprijs terugkrijgen.

Schuiven naar boven