Aantasting beestjes

Wat te doen op milieuvriendelijke wijze?

Motten
kleermot
kleermot

Motten kunnen heel wat schade veroorzaken aan het instrument. In het vilt worden de eitjes gelegd, die komen uit en de larven verorberen het vilt. Om de mot op een milieuvriendelijke wijze te bestrijden kunt u verscheidene stukjes cederhout in het instrument plaatsen. Als de stukjes gaan meetrillen tijdens het pianospel dan kunt u ze vastplakken aan de binnenkant van de piano met wat schilderstape. Zodra de geur afneemt kunt u het hout licht opschuren en/of inoliën met cederolie. De larven en eitjes zijn enkel te verwijderen middels stofzuigen. Vraag uw pianostemmer om het instrument van binnen te stofzuigen. Doe het niet zelf bij het mechaniek, omdat de afregeling gemakkelijk verstoord raakt en uw instrument dan onregelmatigheden in de speelaard gaat vertonen. Overigens is veel pianospelen nog altijd beste remedie!

Muizen

Muizen komt men nog wel eens tegen onder de toetsen en in de pedaalbak. Zij blijven uit de buurt als u veel piano speelt en pepermuntolie op een geursteen bij het instrument plaatst.

Houtwormen

Houtwormen aanpakken is een geduldwerk. Met een injectiespuit incl. naald (apotheek) gevuld met petroleum gaatje voor gaatje inspuiten.