Mechaniek

Functie van het mechaniek

Het mechaniek zorgt voor de overbrenging van de aanslag vanaf de toets; actie van de hamerkop naar de snaar. In het mechaniek zitten diverse draaipunten die ervoor zorgen dat dit proces soepel verloopt. Na verloop van tijd dan kunnen die draaipunten gaan verslijten en of verharden waardoor het minder soepel draait.
Dit kan opgelost worden. Hij neemt het mechaniek mee naar de werkplaats en zal de viltjes in het mechaniek vervangen en/of de asjes of andere onderdelen vernieuwen. Tenslotte lopen alle draaipunten weer soepel en accuraat en kan het mechaniek weer jaren mee.

Mechaniek afregelen

Het mechaniek verloopt in de loop van tijd doordat het vilt inklinkt en langzaam verslijt. Na afregeling van het mechaniek wordt de speelaard weer gelijkmatig en kunt u weer optimaal van uw instrument genieten.

Tikkende geluiden

Soms kan het zijn dat onderdelen van het mechaniek verlopen en tijdens het spelen een ander deel raken, wat tikkende geluiden tot gevolg heeft. In een ander geval kunnen er stukjes vilt versleten of verdwenen zijn. Door het mechaniek na te kijken en de slechte of verdwenen viltjes te vervangen en eventueel af te regelen kan dit verholpen worden. Ook komt het voor dat er iets in de piano of vleugel gevallen is wat vervolgens mee tikt of trilt.