Stemmen

JTH SaelmanOnder pianostemmen wordt gerekend het in balans brengen van alle tonen van een piano of vleugel volgens het principe van de gelijk-zwevende temperatuur. Tijdens het stemmen controleert uw pianostemmer ook de globale staat van het instrument.

De aanslag van de toetsen wordt nagelopen en de functionering en afregeling van het mechaniek. In het algemeen wordt de toonhoogte van de centrale A’ op 440 Hertz gezet. Wanneer een piano langere tijd niet is gestemd dan zakt de toon geleidelijk. Het optrekken van een instrument dat meer dan een paar Hz is gezakt, kan niet in een keer gebeuren. De spankrachten van de snaren zijn gezamenlijk meer dan 15000 kg waardoor de snaren als het ware weer terug getrokken worden. Dit komt door het spanningsverschil dat ontstaat bij het optrekken. Daarom moet het optrekken geleidelijk en in meerdere sessies gebeuren. Wanneer een instrument niet meer goed klinkt of speelt kan het gelukkig wel in de meeste gevallen gerepareerd worden. 

Hoe vaak stemmen?

Een à twee keer per jaar is normaal gesproken voldoende om de piano of vleugel te laten stemmen. Bij een instrument dat langere tijd niet gestemd wordt zakt de toon geleidelijk, vooral ‘s winters tijdens vorstperiodes en zomers met oostenwind waarbij de relatieve vochtigheid lager wordt. U kunt dit controleren middels een hygrometer. Bij concerten en opnames wordt altijd vlak van te voren het instrument gestemd.

Hydroceel

Vul en plaats in principe ‘s winters bij vorst uw hydroceel een week voor een stembeurt. Wanneer u de hydroceel dezelfde dag vult en plaatst of vlak van te voren, dan zal uw instrument eerder ontstemmen. ‘s Zomers is in principe niet nodig tenzij er langere tijd sprake is van oosten wind.

Schuiven naar boven