Weetjes piano

Wat is een goede standplaats voor een piano?

Bij het kiezen van de goede standplaats voor een piano of vleugel is het van belang dat het instrument op een plek staat waar de relatieve-vochtigheid zo constant mogelijk is. Bij voorkeur beschermen tegen de felle middagzon in de zomer, waardoor het instrument behalve sneller droger wordt de kast ook kan verbleken. Verder dient ervoor gezorgd te worden dat het instrument ver van radiatoren geplaatst wordt.

Stemmen 

Verder is het van belang dat hij minstens een keer per jaar gestemd wordt. Dit is niet alleen voor ons goed maar zorgt ervoor dat de piano op de juiste toon 440 Hz blijft staan. Een piano die erg gezakt is kan niet in een keer worden opgetrokken en ook kunnen er zelfzwevers ontstaan doordat er knikken in de snaren bij de aanhangstiften verschuiven die dan voor een onrustige klank zorgen.

Planten 

Planten die veel water absorberen zorgen voor een constanter klimaat met een hoger vochtgehalte van uw woonkamer of studio. Dit is goed voor uw instrument.

Ruimtegebrek

Als het door ruimtegebrek niet anders kan dan kunt u een isolerende plaat tussen het instrument en de verwarming plaatsen. Dit geldt ook als u vloerverwarming heeft. Zet dan het instrument eerst op een warmte-isolerende plaat. Om de relatieve vochtigheid te meten adviseren wij een hygrometer dichtbij of in het instrument te plaatsen.

Buitenmuur

Wanneer u het instrument wilt plaatsten tegen een niet geïsoleerde buitenmuur kunt u er isolerende en vochtwerende materialen tussen zetten om vochtproblemen bij uw instrument te voorkomen. U kunt Jurriaan Saelman gerust om advies vragen.